SPK’dan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli Kararı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), faaliyet izni olmayan kripto para borsalarına erişim engeli getirme kararı aldı. Haftalık bülteninde, Türkiye’deki internet kullanıcılarına izinsiz kripto varlık hizmeti sağlayan ve yurt dışında kaldıraçlı işlemler yapan sitelere gerekli hukuki işlemlerin yapılacağı belirtildi.
Toplamda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi ve bu sitelerin büyük bir bölümü kripto para borsalarını oluşturuyor.
Temmuz Ayında Yasal Çerçeve Oluşturulmuştu
Türkiye’de kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme, Temmuz ayında “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile yapıldı. Bu düzenlemeyle kripto para piyasalarının düzenlenmesi SPK’ye verilirken, platformların faaliyetlerine başlamadan önce kuruldan izin alması zorunlu hale getirildi.
Kanuna göre, Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen kripto varlık platformlarının belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ayrıca, Türkiye’deki yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına da 3 aylık bir geçiş süresi tanındı.
“Yatırımcıları Koruma Amacı Güdülüyor”
SPK kararlarının amacının, ülkedeki kripto varlık piyasasını güvenilir ve şeffaf hale getirerek yatırımcıları korumak olduğunu belirten Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yabancı borsaların Türkiye’deki etkinliklerine dikkat çekti.
Mercan, SPK’nın aldığı kararların kripto varlık piyasasının düzenlenmesi ve yatırımcıların korunması amacını taşıdığını vurgulayarak, bu kararların çeşitli platformların faaliyetlerini durdurabileceğini ya da düzenlemeler yapmalarını gerektirebileceğini söyledi.
77 Şirket Faaliyet Gösterdiğini Beyan Etti
SPK verilerine göre, kripto varlık hizmeti sunan 77 şirket faaliyet gösterdiğini beyan etti. Ancak, 14 şirket faaliyetlerine son vereceğini, 64 şirketin başvurusunun ise işlemden kaldırıldığını belirtildi.
SPK’nın kararlarına göre, faaliyet gösteren bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının listeye alınması onun mevzuat uyarınca resmen yetkilendirildiği anlamına gelmiyor. Şirketlerin yetkilendirilmeleri için ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesini beklemeleri ve ayrıca başvuru yapmaları gerekiyor.